P r e s s r e l e a s e  2013-10-21

Styrkan i texterna håller än

-Psalmanackan firar 11 år

Som ett makligt vattenflöde. Mjukt, vackert – och med ett tydligt tilltal. När Charlotta Folkelind skriver kalligrafi tycker hon det är viktigt att få uttrycka något. Som i ”Psalmanackan”, som hon lånade pengar för att trycka. Nu är den inne på sitt elfte år.

–      Jag tycker om bokstäver och dess former, de har både en praktisk funktion och en konstnärlig, man kan förändra i det oändliga, kombinera med bilder och olika material. Ord som både form och budbärare är starkt, berättar Charlotta Folkelind.

Kalligrafin har länge följt henne genom tillvaron, hon är utbildad hos kalligraf Lars Laurentii i Stockholm, och har även två års konststudier på KV Konstskola i Göteborg bakom sig.

Idag jobbar Charlotta som frilansande kalligraf och illustratör tillsammans med sitt uppdrag som papperskonsult för Antalis. Men hur fick hon då idén just till Psalmanackan?

–      Jag har ju alltid älskat psalmer, tyckt att de känts som en viktig källa till både glädje och tröst. När man inte riktigt orkar, så finns den här extra portionen kraft, något konstant som man får lita till. ”Som din dag, så ska din kraft ock vara”, som är en av mina favoritstrofer. Eller ”stor är din trofasthet”, växlingens skugga finnes ej hos dig”… Det är väl fantastiskt?

Charlotta funderade över hur man skulle kunna göra något med de här stroferna, så att de kunde leva vidare utanför kyrkbänken. När hon besökte en vän till familjen i USA, som var väldigt musikalisk, fick hon en bordskalender med bibelord skrivna i kalligrafi.

–      Då kom jag på det – jag skulle naturligtvis göra samma sak, fast med psalmer!

När Charlotta Folkelind gjorde Psalmanackan första gången 2003, lånade hon pengar för att trycka upp 1000 exemplar, skickade ut den tillsammans med ett litet följebrev till ett antal bokhandlare och väntade med bävan. Att det ens skulle gå runt räknade hon verkligen inte med. Men det gjorde det – och på den vägen är det. Under åren har Psalmanackan kompletterats med vykort, brickor och tavlor, både standardproducerade och unika skapelser för både företag och privatpersoner, under namnet Folkelind Form

Charlotta Folkelind Psalmanackan 2014

Bildtext: Charlotta Folkelind, kalligraf och illustratör visar upp Psalmanackan för 2014, den elfte i ordningen.

 

Vill du veta mer om Charlotta och Folkelind Form besök gärna www.folkelind.se!

Du är också välkommen att kontakta Charlotta på charlotta@folkelind.se

telefon 0705-923881

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *