Den där känslan av flow

Den där känslan av ”flow”, att bli helt uppslukad av det du håller på med så att du glömmer tid och rum – den drabbar mig när jag sitter med skrivstift, färg och papper. Kalligrafi är ett hantverk, ett långsamhetens lov. Det tar tid att lära sig och tid att utöva. En kontrast till Word-dokument och Excel-filer. Och fruktansvärt kul!

Jag arbetar mest med metallstift som fylls på med gouache eller akvarellfärg. För en friare stil använder jag pensel. Det har också hänt att jag använt mig av egenskuren bambupenna, eller en vanlig pinne. Skurna svarta tuschpennor gillar jag att leka loss med.

Inbjudningar och diplom kanske är det som du associerar med kalligrafi. Men det finns så många fler användningsområden. Logotyper, reklamtexter, bokomslag, illustrationer, brukskonst och rena konstverk. Fantasin sätter gränserna. Det handskrivna kommunicerar något mer personligt och kanske exklusivt. Visst blir du mer nyfiken på ett handtextat kuvert bland räkningarna i posthögen?

Det hela började år  2002 och vi var på bröllopsresa i Thailand. Jag hade länge funderat på hur jag kunde använda min talang som kalligraf till att göra skillnad för människor. Mitt i natten väcktes jag av idén att förmedla visdomen och bevara de gamla texterna från vår psalmskatt.

Så började resan med produkten Psalmanackan i företaget Chexet. Sedan dess har det blivit en ny Psalmanacka varje år att hänga på väggen.

Chexet har blivit Folkelind Form och även om bolaget bytt namn så är grundidén densamma: Genom kalligrafi, illustration och tänkvärda texter vill Folkelind Form inspirera till positiva tankar och handlingar. 

Under åren har Psalmanackan kompletterats med vykort, posters och tavlor, både standardproducerade och unika skapelser för företag och privatpersoner.

Jag hoppas att du hittar en produkt som passar dig på min sida. Saknar du något eller vill beställa ett helt unikt budskap är du varmt välkommen att kontakta mig!

Kan alla lära sig kalligrafi? Javisst. Min högerhand har lekt fram bokstäver så länge jag kan minnas. Även som nybörjare kan man ha mycket roligt med kalligrafi och experimentera sig fram med olika material.

Lycka till!

Folkelind Form är Charlotta Folkelind,
 kalligraf och illustratör. Utbildad kalligraf hos Lars Laurentii i Stockholm och har två års konststudier på KV Konstskola i Göteborg.

 Nu är jag verksam som frilansande kalligraf och illustratör i Göteborg. Jag arbetar också som papperskonsult på Antalis.

På youtube kan du se några filmklipp när jag skriver: klicka här!